Bijna 100 nieuwe woningen voor de Westerwal

Gemeente Oudewater en de provincie Utrecht werken intensief samen om het industriegebied de Westerval te ontwikkelen tot een woonwijk. In maart 2022 was het zo ver en ging het bouwbord de grond in. Nieuwbouw de Westerwal wordt een prachtig woongebied met bijna 100 woningen.

feestelijke onthulling bouwbord nieuwe woonwijk

Procesondersteuning

Wethouder Walther Kok is sinds 2017 actief betrokken bij de gebiedsontwikkeling. Hij vertelt: “Het proces was soms moeizaam en emotioneel, maar absoluut de moeite waard. De ontwikkeling loopt eigenlijk al langer dan 25 jaar. Het kwam stil te liggen vanwege akelig geruzie en eindeloze procedures, maar in 2017 veranderde dat. De gemeente kwam in gesprek met de provincie Utrecht, die potentie zag in de locatie en hulp aanbood om het proces vlot te trekken. Een extern deskundige werd ingeschakeld om het project los te trekken. De provincie betaalde hiervan de helft. Daarna ging het snel. Het project kwam weer op de rit en zowel bestuurlijk als ambtelijk in Oudewater groeide het geloof dat we eruit konden komen.”

Nieuwe plannen

In de periode die volgde werd gewerkt aan een nieuwe plan, met daarin woningbouw én ruimte voor de machinefabriek. Terwijl die plannen verder vorm kregen, gaf de fabriek aan toch te willen praten over uitplaatsing. Kok: “We gingen weer met de provincie in gesprek. Voor een kleine gemeente was het namelijk volstrekt duidelijk dat er een financiële situatie zou ontstaat, die wij niet konden dragen. Hierna werkte de gemeente en provincie intensief samen om met de eigenaar Westerwal Wonen en de huurder van de machinefabriek tot een goede vertrekregeling te komen. Dat is gelukt.” De bijdrage van de provincie was 750.000 euro en heeft het mogelijk gemaakt dat de machinefabriek binnen twee jaar vertrekt. Hierdoor en door de vaststelling van het bestemmingsplan is de weg is vrij voor de ontwikkelaar om woningen te gaan bouwen.

Enorm belangrijk

Het totale gebied met daarin oude bedrijventerreinen en leegstaande bedrijfspanden wordt getransformeerd tot woonwijk. Er komen zowel koop- als huurwoningen, bijna 100 in totaal. Kok: “Dat is enorm belangrijk, de markt zit te springen om woningen. Het was jarenlang verwaarloosd terrein en nu komt er een nieuwe woonwijk met karakter. Ook de vestingstructuur van de Oude Hollandse Waterlinie wordt verbeterd. Kortom, een binnenstedelijke ontwikkeling op een historische locatie, met een heel divers en duurzaam woningaanbod. Geweldig is het!”