Terugblik Webinar Doorstroming op de koopwoningmarkt

Op 27 januari 2022 vond de feestelijke finale plaats van de Challenge Doorstroming. De provincie Utrecht organiseerde samen met het regionale samenwerkingsverband Utrecht10 deze prijsvraag om de doorstroming van 50-plussers op de koopwoningmarkt te bevorderen. De winnaar van de Challenge Doorstroming is de ‘Doorstroomtrein’ van Floqz. Het provinciale Stimuleringsbudget mocht door Tellers & Benoemers in ontvangst genomen worden. Hier blikken we terug op dit geslaagde evenement. 

De bijeenkomst werd geopend door gedeputeerde Rob van Muilekom via een livestream vanuit het Muntgebouw in Utrecht. De gedeputeerde benoemde het belang van goede doorstroming, gezien de hoge woningnood waar we in de provincie, en in heel Nederland, mee te kampen hebbenEen belangrijke oplossing zit in verleiding en stimulering . ''We moeten er met goede ideeën voor zorgen dat 50-plussers op tijd gaan nadenken over een mogelijke verhuizing en op tijd stappen maken. Dat is waar de Challenge Doorstroming over gaat'', aldus Rob van Muilekom.  
Aan de negen finalisten de taak om hier concrete ideeën voor aan te dragen. Het webinar bood hen de kans hun inzending aan de jury te presenteren. Direct na de opening van de bijeenkomst door moderator Bart Cosijn en Rob van Muilekom werd afgetrapt met de eerste drie pitches. Tijdens het tafelgesprek met Wouter Onclin van SITE en Floris Venneman van Bureauvijftig dat volgde, werd gesproken over het wonen op een andere manier en het aanpassen van onze woonsituatie naar onze behoeften. “Een wooncarrière houdt niet op na je 45e, ga vooral het gesprek aan”, aldus Wouter Onclin. 

Prijswinnaars 

De middag verliep afwisselend met steeds drie pitches van de finalisten en een gesprek met verschillende gasten over problematiek op woningmarkt. Na alle pitches was er een kort juryberaad en natuurlijk: de prijsuitreiking!  

Moderator Bart Cosijn met Floris Venneman van BureauVijftig en Wouter Onclin van SITE Urban Development

Moderator Bart Cosijn in gesprek met Floris Venneman van Bureauvijftig en Wouter Onclin van SITE Foto: Desiree Meulemans 

Uiteindelijk kwam Floqz unaniem als winnaar van de Challenge Doorstroming uit de bus. Een eervolle prijs van de zevenkoppige vakjury voor hun inzending De Doorstroomtrein, een initiatief dat regie voert op de verhuisketen binnen een specifieke wijk, nadat een eerste verhuizing in gang is gezet. De Doorstroomtrein biedt volop mogelijkheden voor samenwerking met andere partijen. ''We zijn er zeker van dat we elkaar kunnen versterken en kijken uit naar het vervolg. We gaan als een trein aan de slag!'', reageerde Sander Bos van Floqz na de overwinning. De tweede prijs werd door de jury uitgereikt aan Rhodé Zwijnenburg voor haar idee ‘verhuizen en geluk’, dat op een laagdrempelige manier informatie geeft, taboes doorbreekt en het gesprek over verhuizen op gang brengt. De derde prijs van de jury ging naar Stade Advies die met hun idee voor een verhuisadviseur senioren persoonlijk helpen om die belangrijke eerste stap richting verhuizing te nemen. 

Uit handen van Rob van Muilekom ontving ‘Tellers & Benoemers het Stimuleringsbudget van de provincie Utrecht. Hun idee om aan de hand van data inzichtelijk te maken welke woningen het beste gebouwd kunnen worden om zoveel mogelijk doorstroming op gang te krijgen, past erg goed bij de ambities van en wijze waarop het provinciale programma Versnelling Woningbouw naar de opgave kijkt. 
 

Winnaars eerste en derde prijs Challenge Doorstroming

De winnaars van de 1e en 3e prijs en de winnaar van het Stimuleringsbudget. (*de 2e prijs werd via de videoverbinding digitaal overhandigd). Foto: Desiree Meulemans  

Na deze feestelijke uitreiking werd de middag afgesloten met een korte terugblik door de gedeputeerde. Duidelijk is dat er een diversiteit aan suggesties is en dat is echt een meerwaarde van dit proces. Hij riep dan ook op om het gesprek hierover aan te gaan (met de finalisten, de provincie, de gemeente etc.) en elkaar op te zoeken, zodat we samen de doorstroming écht op gang krijgen!  

 
Terugblik en contact 

Wil je dit webinar graag terugkijken? Dat kan via deze link:
https://vimeo.com/672331837/f1306c8d56   

Fotoalbum Challange Doorstroming | Versnelling woningbouw

Wil je in contact komen met de deelnemers om verder te praten over doorstroming op de woningmarkt of samen te werken? Mail naar: versnellingwoningbouw@provincie-utrecht.nl