Middenhuur

Huurwoningen voor mensen met een middeninkomen zijn topprioriteit voor de provincie Utrecht. Mensen met een middeninkomen worden namelijk het hardst geraakt door het woningtekort. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Ook kopen wordt steeds moeilijker: de hypotheekeisen worden strenger, de prijzen stijgen en steeds meer mensen hebben een flexibel arbeidscontract. Daarom is er veel vraag naar middenhuurwoningen, maar daaraan is een groot tekort  in de provincie.  

De provincie wil voorkomen dat mensen met een middeninkomen buiten de boot vallen. Daarom willen we dat minimaal de helft van de nieuwe woningen vallen binnen het sociale en middensegment. Als mensen met een middeninkomen een passende woning vinden, helpt dit bij de doorstroming op de woningmarkt. Zij laten namelijk vaak een woning achter voor mensen met een lager inkomen.  

Samenwerken met aanbieders  

De provincie werkt samen met aanbieders van middenhuurwoningen. Zo hebben we het initiatief gestart voor het Utrechts Biedboek Middenhuur en de Challenge Middenhuur. In het Biedboek staan de uitgangspunten van corporaties, beleggers en ontwikkelaars om samen te werken op het gebied van middenhuur. Het doel is om de bouw van middenhuur in de provincie te bevorderen. 

In de challenge werden initiatiefnemers, beleggers en gemeenten uitgedaagd om woningbouwprojecten met middeldure huurwoningen te versnellen en te optimaliseren. Daarnaast ondersteunt de provincie gemeenten binnen de provincie Utrecht op het gebied van kennis, capaciteit en financiering. Daarmee bouwen we gezamenlijk aan ons doel om de komende jaren circa 7.000 middenhuurwoningen aan de voorraad toe te voegen.  

De provincie Utrecht deelt kennis en ervaring op het gebied van middenhuur. In dit webdossier gaan we in op de ontwikkelingen, belangen en partijen binnen de middenhuur. Ook geven we uitleg over de verschillende instrumenten die gemeenten in de praktijk kunnen toepassen.

Contact 

Heeft u een vraag, of wilt u zelf aan de slag met middenhuur? Neemt contact op via e-mail:  versnellingwoningbouw@provincie-utrecht.nl  

 

Nieuws