Middenhuur algemeen

Bij middenhuur gaat het vaak om woningen met een huurprijs tussen de € 750 en € 1.000 euro. In gebieden met een hoge druk op de woningmarkt kan de maximale huurprijs van een middenhuurwoning ook boven de € 1.000 liggen.  

Middenhuur algemeen.

Huishoudens die zijn aangewezen op middenhuurwoningen hebben meestal een inkomen tussen de € 36.000 en € 54.000 euro per jaar. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Ook is kopen vaak geen optie door flexibele arbeidscontacten en steeds strenger wordende hypotheekeisen.  

Aanbieders 

Middenhuur kan zowel door corporaties, beleggers als particuliere woningbezitters worden aangeboden. Circa 75 procent van de middenhuur is in handen van particulieren, met name particuliere beleggers. Het aanbod van particuliere huurwoningen is de afgelopen decennia sterk afgenomen. Corporaties zijn  minder actief in dit deel van de woningmarkt vanwege hun focus op sociale woningbouw. Wel staat deze focus ter discussie vanwege het tekort aan middenhuurwoningen.  

Sturen op middenhuur 

De vraag naar middenhuurwoningen is groot. Niet alleen binnen de provincie Utrecht, maar ook elders in Nederland wordt de noodzaak voor meer middeldure huurwoningen gevoeld. Maar hoe kan je als gemeente of provincie sturen op de realisatie van meer woningen in het middeldure huursegment? En welke instrumenten zijn daarvoor beschikbaar? Het thema ‘instrumenten’ gaat hier op in. 

Inspirerende praktijkvoorbeelden 

Verspreid over de provincie Utrecht zijn de afgelopen jaren verschillende projecten in de middenhuur gerealiseerd of in ontwikkeling genomen. Hieronder treft u enkele inspirerende voorbeelden.  

Snel naar

 • Rachmaninoff - Utrecht

  In de Utrechtse wijk Welgelegen investeert Bouwinvest in 132 huurwoningen. Het betreft een duurzame transformatie van stadskantoor tot een woongebouw van hoge kwaliteit. Samen met de Gemeente Utrecht en Woningnet startte Bouwinvest een pilot om doorstroming vanuit de sociale huur te stimuleren: voor 53 middenhuurappartementen in het complex geldt een voorrangsregeling voor huishoudens die een sociale huurwoning achterlaten. 10 van de 53 middenhuurappartementen zijn verhuurd aan doorstromers uit de sociale huur.  

 • Luno – Houten

  In Houten bouwt Wonam ruim 60 middenhuurappartementen (van in totaal 126 huurappartementen) conform het Utrechts Biedboek Middenhuur. Het programma voorziet in 2 en 3 kamer appartementen variërend in oppervlak van 55 tot 75 m². Het betreft een herontwikkeling van een voormalig kantoor en is gelegen op loopafstand van het centrum van Houten.  

 • BUUR – Utrecht Leidsche Rijn

  In Leidsche Rijn ontwikkelen Portaal, Mitros en Wonam circa 450 sociale huur- en middenhuurwoningen in het project BUUR, waarvan 140 door Wonam in de middenhuur worden afgezet. Het programma voorziet in 2 en 3 kamer appartementen van 50 tot 80 vierkante meter. Op de begane grond is een commerciële plint, gezamenlijke parkeergarages en fietsenstallingen voorzien. Het project is gelegen in de zuidpunt van Leidsche Rijn Centrum.  

 • De Molenhoek - Woerden

  In Woerden ontwikkelt Sustay 72 middenhuurappartementen. Deze hebben een huurprijs tot circa € 950. De doelgroep voor de appartementen zijn 1 en 2 persoonshuishoudens en starters. Lokale huishoudens krijgen voorrang om de doorstroming in Woerden te bevorderen. Het mobiliteitsconcept is een combinatie van fiets- en autoparkeren op eigen kavel, openbare deelauto’s en een goede OV-verbinding.  

 • Wonderwoods - Utrecht

  ASR Real Estate belegt met het woningfonds in 60 middenhuurappartementen in Wonderwoods. Wonderwoods is gelegen in het Beurskwartier, naast het centraal station van Utrecht. Het gehele project telt 244 huurappartementen, waarvan 60 appartementen in de middenhuur (tot € 1.000). Doelgroep zijn young professionals, 1-persoons-huishoudens van middelbare of hogere leeftijd, samenwonenden zonder kinderen en expats. 

Contact 

Heeft u een vraag, of wilt u zelf aan de slag met middenhuur? Neemt contact op via versnellingwoningbouw@provincie-utrecht.nl