Onze experts aan het woord

Anne-Mette Andersen: 'Participatie als basis voor innovatie'

Ontwerper van duurzame leefomgevingen vanuit AM Landskab (Utrecht)

Voor Anne-Mette Andersen zijn haar Deense roots cruciaal in haar werk. Ze laat zich graag inspireren door Scandinavische voorbeelden. Een gebiedsontwikkeling integraal aanpakken is daar 'de standaard' en echt een specialiteit.

Anne-Mette Andersen

Anne-Mette houdt ervan als alles klopt. Dat betekent voor haar dat een ontwerp waarde creëert op meerdere vlakken tegelijkertijd: op de bekende People, Profit en Planet - én op Place en Public. Een project is voor haar geslaagd als de mensen die er (moeten gaan) wonen, enthousiast zijn. Als zij van een sceptische houding groeien naar blijdschap, omdat ze alle potenties van hun nieuwe gebied zien.

Participatie gaat over het gesprek aangaan met de mensen

De uitdaging die Anne-Mette ziet in de woningbouwopgave is om snel en tegelijk kwalitatief te bouwen. "Daarvoor moet je innoveren. Dat mis ik. Het is nodig dat duurzaamheidsaspecten main stream worden, beheersbaar en betaalbaar." Voor sneller bouwen ziet Anne-Mette kansen in het proces. "Als ontwikkelaars en overheden beter zouden samenwerken, zou dat het proces ten goede komen. Niet door ambities uit te onderhandelen, maar een team vormen: daar valt snelheid te winnen."

Anne-Mette brengt in het TEMPO-netwerk haar kennis en kunde over participatie in. "Dat is de basis waar de écht goede innovatie begint. Begin niet met een plan, want die teken je vanuit wat je kent. Ga samenwerken, want andere partijen en disciplines kennen andere dingen dan jij. En vraag mensen wat ze willen. Leg ook van tevoren een aantal aspecten vast. Zonder duidelijke kaders komt er niets van de grond."

Veel partijen vinden het lastig om mensen te betrekken bij een ontwikkeling als er geen plan ligt, merkt Anne-Mette. "Participatie gaat niet over het bespreken van een plan, maar over het gesprek aangaan met de mensen. Bedenk dan ook van tevoren op welke aspecten echt invloed is uit te oefenen en ga over die aspecten in gesprek. Een goede gespreksleider is cruciaal, samen met een ontwerper die niet met een kant-en-klaar idee in zijn hoofd zit, maar in staat is om te vertalen wat de mensen zeggen." 

Lees ook meer over de andere experts van het netwerk. Ga (terug) naar de overzichtspagina met alle experts of klik door.

De volgende Tempo-expert

Tempo aanvragen