Optoppen – waarbij een of meerdere woonlagen worden toegevoegd aan bestaande gebouwen - wordt vaak toegepast in stedelijke gebieden waar ruimte beperkt is en waar de behoefte aan meer woonruimte toeneemt. Optoppen heeft veel voordelen. Doordat er geen grond hoeft worden aangekocht, is het mogelijk om snel en betaalbaar te bouwen. Dit vermindert de druk op de oververhitte grondmarkt. Optoppen past vaak binnen bestaande omgevingsplannen. De inkomsten van de nieuwe woningen kunnen gebruikt worden om het bestaande gebouw te verduurzamen en te verbeteren door bijvoorbeeld het toevoegen van een lift.
Handreiking Parkeren bij optoppen
Steeds vaker staan goede woningplannen stil door... parkeerregels. Dat is zonde, zeker nu er zo’n grote behoefte is aan betaalbare woningen. In de nieuwe handreiking ‘Parkeren bij optoppen’ laten we zien hoe gemeenten, corporaties en ontwikkelaars samen wél ruimte kunnen maken — niet alleen voor auto’s, maar juist voor mensen. Denk aan slimme parkeerregulering, data-gedreven normen en creatief gebruik van bestaande ruimte.
Optoppotentie provincie Utrecht
Niet ieder gebouw is geschikt voor optoppen bijvoorbeeld omdat de draagconstructie geen extra woningen mogelijk maakt of omdat een extra verdieping overlast geeft voor omliggende bebouwing. Om in kaart te brengen welke locaties geschikt zijn voor optoppen heeft de provincie onderstaand onderzoek naar de opttoppotentie laten uitvoeren.
Handreiking optopppen
De Provincie Utrecht erkent het belang van het efficiënter gebruik maken van bestaande woningvoorraad door middel van optoppen, zoals ook aangegeven in ons coalitieakkoord. Daarom heeft de provincie samen met:
- de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland
- het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
- Aedes (vereniging van woningcorporaties)
onderstaande Praktische handreiking optoppen ontwikkeld.