Regio Amersfoort
In de regio Amersfoort zijn in 2022-2023 elf projecten financieel ondersteund door het programma Versnelling Woningbouw. In totaal heeft de regio hiervoor 3.873.810 euro ontvangen voor het realiseren van 6.030 woningen.
Gemeente Amersfoort
Voor de versnelling van de woningbouw heeft het programmateam na een intensief adviestraject een aantal omvangrijke projecten ondersteund. Daarbij heeft de provincie Utrecht in 2022 in totaal 1,55 miljoen euro subsidie toegekend aan de gemeente Amersfoort. Hiermee wordt de bouw van ruim 1.000 woningen op verschillende locaties in de stad versneld. Van deze woningen is 68% of sociale huur of middelhuur/koop. Daarnaast is 1,95 miljoen euro aan voorschotten op subsidieverleningen betaald die in 2021 toegekend waren. In de Kop van Isselt (Langs Eem en Spoor) wordt de subsidie bijvoorbeeld ingezet voor de verplaatsing van een bedrijf aan de Industrieweg. Hierdoor komt ruimte vrij voor de realisatie van 310 woningen. Bij het woningbouwproject Liendert West worden in totaal 120 woningen gebouwd. Dat project draagt met een groenere invulling bij aan een gezonde en leefbare buurt. De provincie heeft de onrendabele top die o.a. hierdoor is ontstaan, deels gesubsidieerd. Daarnaast is door de gemeente gebruik gemaakt van de flexpoolmiddelen voor extra capaciteit. Hierdoor kunnen diverse woningbouwprojecten sneller in behandeling worden genomen.
Gemeente Bunschoten
Broerswetering 4 en 6 Het project aan de Broerswetering 4 en 6 omvat de transformatie van een centrumgebied in Bunschoten. Het project is gericht op uitbereiding van de supermarkt en het realiseren van 29-60 appartementen inclusief parkeren. Aan de gemeente Bunschoten is in 2022 een Flexpool bijdrage verleend voor de inhuur van een procesmanager. De inzet van de procesmanager is gericht op activiteiten voor de initiatief- en haalbaarheidsfase voor de planontwikkeling.
Gemeente Eemnes
Hilt, Hink Stap Sprong en Ocriet De projecten Hilt en Hink Stap Sprong zijn gericht op de realisatie van respectievelijk 55 en 38 woningen. Om de realisatie van de woningbouwprojecten te versnellen, is een financiële bijdrage door de provincie geleverd voor de inhuur van expertise. Er zijn landschapsarchitecten, bestekschrijvers en directievoering en toezicht ingehuurd. Voor het Ocriet terrein – een ontwikkeling 10 van 24 gericht op het realiseren van 90 woningen – is een financiële bijdrage geleverd voor de inhuur van capaciteit voor het uitvoeren van onderzoek ten behoeve van planontwikkeling. De inhuur van expertise resulteert erin dat de voortgang van de projecten wordt geborgd.
Gemeente Soest
Met de gemeente Soest is verschillende keren gesproken over de relatief grote woningbouwopgave in deze gemeente en de beperkte ambtelijke capaciteit voor deze opgave. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in goedkeuring door de gemeenteraad van Soest voor de uitbreiding van de formatie van de gemeente voor onder meer woningbouwprojecten. Hiermee kunnen woningbouwprojecten tot uitvoering worden gebracht.
Gemeente Woudenberg – Flexwoningen Vermeerlaan / Klein maar fijn Ook in Woudenberg is er een tekort aan sociale huurwoningen en zijn de wachtlijsten lang. De gemeente werkt samen met woningcorporatie Omnia Wonen om te zorgen dat er meer betaalbare huurwoningen worden gebouwd. Het project Flexwoningen Vermeerlaan/ Klein maar fijn wonen heeft tot doel om 30 kleine geprefabriceerde sociale huurwoningen te realiseren voor 1- en 2-persoons huishoudens. Tussen de gemeente en de corporatie is een erfpachtovereenkomst gesloten. De kosten voor het bouw- en woonrijp maken van de locatie worden niet geheel gedekt door deze overeenkomst. De provincie heeft een bijdrage geleverd om het tekort tussen de gemeentelijke kosten en de bijdrage van Omnia Wonen te dichten. De locatie wordt momenteel bouw- en woonrijp gemaakt. De verwachte oplevering van de woningen is in het najaar van 2023.
Gemeente Woudenberg
Hoevelaar Enkele jaren geleden is de gemeente Woudenberg gestart met de woningbouw in Hoevelaar. In dit gebied worden in de periode tot 2030 ruim 900 woningen gerealiseerd. Voor de benodigde projectleiding voor een opgave van deze omvang, is via de Flexpool regeling ingehuurd. Met behulp van de inzet van de projectleider is de eerste fase (128 woningen) van Hoevelaar inmiddels voor een groot deel opgeleverd en bewoond, en zijn de voorbereidingen voor de realisatie van de tweede fase (260 woningen) inmiddels ver gevorderd.
Regio U10
In totaal heeft het programma Versnelling Woningbouw in 2022-2023 een bedrag van 2.642.579 euro subsidie toegekend aan de Regio U10 voor het realiseren van 9.500 woningen.
Gemeente Bunnik
Het programma Versnelling Woningbouw heeft in 2022 de gemeente Bunnik geadviseerd bij de visieontwikkeling van de uitleglocatie Odijk-West van 1200 woningen (Kersenweide). Dit traject wordt vervolgd in 2023. Daarnaast zijn we geruime tijd betrokken bij de (voorbereiding) van de gebiedsontwikkeling van het stationsgebied. Dit gebied zal op termijn worden getransformeerd naar een gemengd woon-werkgebied waaraan circa 1000 woningen worden toegevoegd. Gemeente Bunnik heeft subsidie ontvangen om een gebiedsvisie op te stellen. Deze is begin 2023 door het College B&W vastgesteld waarin de ambitie is geformuleerd om een gemengde wijk te realiseren voor verschillende doelgroepen en generaties. Daarnaast worden met deze gebiedsvisie de kaders geschetst voor een groene en klimaat adaptieve wijk (parkeren uit het zicht) met aandacht voor duurzaamheid en energie (circulaire gebiedsontwikkeling).
Gemeente De Bilt
Molenkamp Gemeente De Bilt werkt aan de transformatie van bedrijventerrein Molenkamp naar woningbouw. De Molenkamp is een kansrijke locatie voor het ontwikkelen van betaalbare woningen, maar de herontwikkeling van de Molenkamp is een complex traject. Door de provincie is een bijdrage geleverd aan de inhuur van een procesmanager om werkzaamheden uit te voeren om te komen tot een besluit over de manier waarop en door welke partijen de feitelijke realisatie kan worden opgepakt. Werkzaamheden waren gericht op het komen tot stedenbouwkundige voorwaarden waaraan moet worden voldaan om het gebied te transformeren naar woningbouw en om tot een set van afspraken met de verschillende partijen te komen die met deze ontwikkeling aan de slag willen gaan.
Gemeente De Ronde Venen Realisatie woningbouw De Ronde Venen De gemeente De Ronde Venen wil op korte en middellange termijn vol inzetten op de bouw van woningen. Hiertoe werkt de gemeente aan de ontwikkeling van verschillende woningbouwprojecten. Het voorbereidingstraject van deze projecten vraagt inzet van capaciteit en expertise, die de gemeente niet allemaal zelf in huis heeft. Er is een Flexpool bijdrage geleverd voor de inhuur van een projectleider, projectondersteuner, RO-adviseur, beleidsadviseur verkeer en communicatieadviseur. Inzet is o.a. gericht op het leveren van een bijdrage aan het opstellen van bestemmingsplannen, het opstellen van gebiedsvisies, het voeren van RO-procedures en het vaststellen van overeenkomsten met omgevingspartijen. Met de werkzaamheden wordt toegewerkt naar de bouw van ruim 1200 woningen.
Gemeente Houten
Het programmateam heeft de gemeente Houten met advies ondersteund bij het opstellen van een plan van aanpak voor de versnellingsopgave. Daarnaast is voor de haalbaarheidsindicatie gebiedsontwikkeling binnenstedelijke ontwikkeling, de 12 van 24 procesbegeleiding van 7 ontwikkellocaties en een werkdocument voor de stedenbouwkundige visie een Flexpool subsidie verstrekt aan de gemeente. Hiermee wordt gewerkt aan het versneld realiseren van 600 woningen op 7 verschillende locaties.
Gemeente Nieuwegein
Versnelling Woningbouw De gemeente Nieuwegein heeft na een adviestraject vanuit het programma Versnelling Woningbouw vanuit de Flexpool subsidie ontvangen voor de versnelling van de bouw van 200 woningen op verschillende locaties (waaronder de A12-zone). Gemeente Oudewater In 2022 is de bouw gestart van het project Westerwal dat de provincie vanuit het programma Versnelling Woningbouw eerder heeft ondersteund met het begeleiden van een traject van uitplaatsing van een machinefabriek. Het totale gebied met daarin oude bedrijventerreinen en leegstaande bedrijfspanden wordt getransformeerd tot een woonwijk met bijna 100 koop- en huurwoningen.
Gemeente Stichtse Vecht
Voor het kunnen vaststellen van het bestemmingsplan voor de gebiedsontwikkeling Planetenbaan en Het Kwadrant (Ruimtekwartier) is vanuit het programma Versnelling Woningbouw meegedacht over de inhuur van een planoloog, civiel engineer en een planeconoom. Hiervoor is uiteindelijk subsidie vanuit de Flexpoolregeling ontvangen. In het Ruimtekwartier worden leegstaande kantoren getransformeerd naar circa 2500 woningen tot circa 2030. In 2022 heeft de gemeente een succesvolle WBI-aanvraag van 1,3 miljoen euro ingediend bij BZK voor de 4e tranche voor de ontwikkeling van Het Kwadrant. Hiervoor heeft de provincie een steunbetuiging afgegeven voor een cofinanciering van 412.500 euro. Ook voor de 5e tranche heeft de gemeente een aanvraag ingediend voor de transformatie van het hele gebied van ook 1,3 miljoen. Ook daarvoor heeft de provincie een steunbetuiging afgegeven, ditmaal voor cofinanciering van 650.000 euro. Naar verwachting wordt in de loop van 2023 door de gemeente Stichtse Vecht een concreet subsidieverzoek voor de 2 cofinancieringen bij de provincie gedaan.
Gemeente Utrecht
Overvecht Zuid fase 1 Voor de woningbouwontwikkeling in Overvecht Zuid fase 1 is een Flexpool bijdrage geleverd voor de aanvraagprocedure van de WBI-aanvraag door de gemeente bij het rijk. Ook is deze WBI aanvraag met een cofinanciering door de provincie gesubsidieerd met in totaal 2,6 miljoen euro over meerdere jaren (deels uitgekeerd in 2022 en 2023).
Gemeente Zeist
Versnelling Woningbouw Voor de projecten Huis ter Heide en Renesselaan is door de gemeente Zeist een aanvraag gedaan voor een Flexpool bijdrage van de provincie voor inhuur van projectmanagers. De projecten moeten respectievelijk leiden tot de realisatie van 150 en 60 woningen. Voor de Renesselaan is de inhuur gericht op de voorbereidingen voor contractering van een partij die de uitvoering van het project gaat doen. Voor Huis ter Heide is de inhuur gericht op twee deelprojecten. Voor deelproject West gaat het om de voorbereiding van een aanbesteding, voor deelproject Zuid om begeleiding van een ontwikkelaar die het project gaat uitvoeren
Regio Foodvalley
Met 4.297.176 euro subsidie in 2022-2023 heeft Regio Foodvalley 2.266 woningen gerealiseerd.
Gemeente Rhenen
Versnelling Woningbouw gemeente Rhenen De gemeente Rhenen wil versnelling aan brengen in haar woningbouwprojecten door het toevoegen van harde plancapaciteit en het toevoegen van woningen in het betaalbare segment. De gemeente heeft onvoldoende capaciteit beschikbaar om dit op te pakken en de versnelling waar te maken. Door middel van de inzet van de flexpoolregeling door de provincie zijn er een zevental woningbouwprojecten in de gemeente Rhenen met in totaal ca. 130 woningen (waarvan het merendeel in het betaalbare segment) versneld.
Gemeente Veenendaal
Herstructurering Franse Gat De woningcorporatie Veenvesters en de gemeente Veenendaal zijn gestart met de vernieuwingsplannen voor de wijk 't Franse Gat. In de wijk Franse Gat worden 1.100 sociale huurwoningen grondig gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw door woningcorporatie Veenvesters. Naast renovatie en sloop-nieuwbouw, wordt er ook verdicht met extra woningen. Daarbij wordt de wijk in bredere zin verbeterd en voorbereid op de toekomst: energiezuiniger, klimaatadaptiever, inclusiever, met een gezonder leefklimaat. De aanpak van de woningen is verdeeld in de deelplannen Rand, Noord en Zuid. Aan de herstructurering door sloop-nieuwbouw en vernieuwing van het openbaar gebied in deelplan Zuid is door de provincie Utrecht een financiële bijdrage geleverd van 1 miljoen euro. De subsidie is gericht op het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van start bouw van de 436 woningen. Eind 2022 is er een start gemaakt met de werkzaamheden. Naar verwachting wordt het project in 2.028 opgeleverd.
Woningbouwimpuls Het Ambacht Het verouderde bedrijventerrein Het Ambacht is één van de laatste binnenstedelijke mogelijkheden om substantiële woningbouw in Veenendaal te realiseren. Het bedrijventerrein is verouderd, maar nog wel grotendeels in gebruik. De gemeente Veenendaal gaat gefaseerd over een periode van 10 jaar de mix van kleine en enkele grote bedrijven transformeren naar ca. 1.500 woningen. Het Ambacht wordt daarbij getransformeerd naar een woongebied waar focus ligt op de betaalbaarheid van de woningen, OV en fiets zoveel mogelijk centraal staan en ook ruimte is voor werken. Voor de ontwikkeling van Het Ambacht heeft het rijk in 2022 een WBI subsidie van 7 miljoen euro aan de gemeente Veenendaal verstrekt. De provincie heeft ten behoeve de cofinanciering van deze WBI aanvraag een subsidie van 3 miljoen euro verstrekt.
Transformatie winkels naar woningen. De gemeente Veenendaal zet zich in om (leegstaande) winkels te transformeren naar woningen. Er zijn een transformatiecoach en een gebiedsregisseur actief voor het voeren van gesprekken met eigenaren, ondernemers en ontwikkelaars om ontwikkelingen op gang te brengen. Om de inzet van de transformatiecoach en de gebiedsregisseur voort te kunnen zeten en tevens het aantal uren uit te bereiden, heeft de gemeente een beroep gedaan op de flexpool regeling van de provincie. Met de inzet van de transformatiecoach en de gebiedsregisseur wordt toegewerkt naar het toevoegen van ca. 150 betaalbare woningen in het centrum van Veenendaal.