Ecologisch onderzoek per gemeente voorkomt woningbouwvertraging

Als gemeenten, woningcorporatie op projectontwikkelaars heeft u vaak te maken met de Wet Natuurbescherming. Hierbij moet voor ieder (ver)bouwproject in de bebouwde omgeving eerst een ecologisch onderzoek gedaan worden of er beschermde diersoorten aanwezig zijn. Als dit het geval is, krijgt u pas een vergunning op het moment dat de juiste maatregelen genomen zijn. Dit leidt regelmatig tot vertraging van projecten.

Ecologisch onderzoek op gemeente niveau voorkomt onnodige vertraging

Binnen de provincie Utrecht de gemeente ook in één keer voor de gehele gemeente een ecologisch onderzoek doen en maatregelen nemen op gebiedsniveau. Hierdoor vervallen de onderzoeken, aanvragen en vergunningen op projectniveau.

De gemeente beschrijft dit ecologisch onderzoek en de maatregelen op gebiedsniveau in een Soortenmanagementplan (SMP). Het opstellen van een Soortenmanagementplan duurt zo’n een à twee jaar en het plan dient de gemeente in bij de provincie. Op basis van het Soortenmanagementplan kan de provincie vervolgens aan de gemeente voor 10 jaar een gebiedsontheffing verlenen. Lees meer