Expertbijeenkomst Grondbeleid

Expertbijeenkomst Grondbeleid

Om het woningtekort in Nederland aan te pakken is veel grond nodig. Bouwgrond wordt duurder en is steeds vaker in eigendom van commerciële marktpartijen. Gemeentelijk grondbeleid speelt daarom een cruciale rol bij de bouw van voldoende betaalbare woningen. Over dit onderwerp organiseerde de provincie Utrecht deze maand een bijeenkomst met experts uit het TEMPO-netwerk onder de naam TEMPO-sessie Grondbeleid.

Grondbeleid

De beschikbaarheid en de prijs van bouwgrond zijn grote bottlenecks voor de bouw van betaalbare woningen in de provincie Utrecht. Minister Hugo de Jonge wil dat gemeenten weer een actief grondbeleid gaan voeren zodat de prijs van bouwgrond weer omlaag gaat. Hoe krijg je dat als gemeente voor elkaar? En hoe kan je daarbij effectief samenwerken met woningcorporaties en marktpartijen? Deze vragen stonden centraal tijdens de eerste TEMPO-sessie van de provincie Utrecht.

TEMPO-expert Lars Paulussen van PAS BV nam de deelnemers van de sessie mee in de verschillende vormen van actief en faciliterend grondbeleid. Frank Hazeleger, directeur van de OMU en eveneens TEMPO-expert, gaf inzicht in de mogelijkheden om te investeren in bedrijfsverplaatsingen ten behoeve van nieuwe ontwikkelingen. Namens de gemeente Amersfoort liet planeconomisch strateeg Sander Breethoff zien dat gebiedsontwikkelingen soms vragen om een actieve rol en soms om een meer faciliterende rol van de overheid. Ruim 30 deelnemers van woningcorporaties, gemeenten en provincies waren gekomen om naar de presentaties te luisteren en daar over met elkaar in gesprek te gaan.

TEMPO-sessies

De TEMPO-sessies zijn een initiatief van de provincie Utrecht en speciaal bedoeld voor overheden en corporaties. Elke keer behandelen we een thema dat een belangrijke rol speelt bij de realisatie van woningbouwopgave. Voor de komende maanden staan de volgende TEMPO-sessies op de planning:

  • 28 november         Kansen en mogelijkheden voor het versnellen van de ruimtelijke procedure                
  • januari/februari     Participatie in nieuwbouwprojecten 
  • februari/maart       Flora & Fauna, SMP