Geslaagde kennissessie vereveningsfondsen

Inzicht in vereveningsfondsen voor betaalbare woningbouw
Op maandag 3 juni vond op het provinciehuis een kennissessie plaats voor Utrechtse gemeenten en woningcorporaties over het gebruik van gemeentelijke vereveningsfondsen. Met hulp van diverse experts werd verkend hoe zo’n fonds kan bijdragen aan de realisatie van betaalbare woningen en welke keuzes daarbij komen kijken.

Lessen uit de praktijk: het voorbeeld van Purmerend
Thijs Kroese (RVO, voorheen wethouder in Purmerend) opende de sessie met ervaringen uit de praktijk. In Purmerend was het betrekken van raad, corporaties en marktpartijen essentieel voor het succes van het fonds. Door samen het instrument vorm te geven, ontstond er breed draagvlak.

Verschillende afwegingskaders en keuzemogelijkheden
Daarna namen experts van RIGO, PAS bv en Platform31 het stokje over. Zij gingen dieper in op de plek van het vereveningsfonds binnen het bredere betaalbaarheidsinstrumentarium, en op de financiële keuzes die gemeenten hierbij maken.

Een belangrijk thema: kies je voor een vaste bijdrage per woning, of werk je met een flexibele bijdrage afhankelijk van de VON-prijs of grondwaarde? Beide opties hebben voor- en nadelen – de beste keuze hangt af van lokale beleidsdoelen en context.

Geen blauwdruk, wel handelingsperspectief
De rode draad in de sessie: er bestaat geen standaardmodel voor een succesvol vereveningsfonds. Starten, evalueren en bijsturen blijkt in de praktijk vaak de meest werkbare aanpak. De presentatie van Platform31 sloot dan ook af met een duidelijke oproep: gewoon beginnen, en onderweg leren.

Ruimte voor dialoog en verdieping
Tijdens de netwerklunch werd volop nagepraat over de inzichten, kansen en uitdagingen. De sessie bood niet alleen antwoorden op bestaande vragen, maar riep ook nieuwe inzichten en vervolgvragen op – bij zowel deelnemers als experts.

Terugblik op een waardevolle bijeenkomst
De kennissessie bleek een geslaagde manier om kennis en ervaring te delen én om gemeenten en corporaties verder te helpen in hun verkenning naar effectieve sturingsinstrumenten voor betaalbare woningbouw.