Vorige week heeft het college van Gedeputeerde Staten de Stand van zaken aanpak huisvesting aandachtsgroepen en ouderen besproken en doorgestuurd naar Provinciale Staten. Met deze aanpak zet de provincie Utrecht de eerste stappen in het aanpakken van de huisvestingsproblematiek voor deze groepen. Daarnaast laat de aanpak zien welke mogelijke rollen en acties de provincie in de toekomst voor zichzelf ziet weggelegd. En als we het hebben over kwetsbare groepen dan bedoelen we bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking of psychische kwetsbaarheid.
Proactieve aanpak wonen en zorg
Met deze aanpak laten we zien waar we naartoe willen als provincie, wat we van anderen verwachten en wat men van ons mag verwachten op dit, relatief, nieuwe thema. Bovengenoemd document vormt een belangrijke bouwsteen voor het onder de Wet versterking regie volkshuisvesting (Wvrv) verplichte provinciale volkshuisvestingsprogramma (Vhp) dat in 2025-2026 wordt opgesteld.
Zoals gezegd; deze aanpak is een proactieve stap op een voor ons relatief nieuw onderwerp. In het afgelopen jaar hebben we al diverse stappen gezet, zoals de oplevering van de provinciale woonzorgbehoefteanalyse. Daarnaast werken we samen met de regio’s aan regionale verdelingsafspraken rond ouderen en aandachtsgroepen. Ook is een kader opgesteld voor de provinciale adviesrol rond gemeentelijke huisvestingsverordeningen.
Flexibele voorbereiding op toekomstige uitdagingen
Bovendien wordt langzaam duidelijk welke stappen er gemaakt moeten worden, maar het blijft een aanpak voor een toekomstige situatie. Dus is het belangrijk dat we in staat zijn om met deze aanpak flexibel om te gaan en aanpassingen te doen als dat nodig is.
In aanloop naar de verkenning voor het provinciale volkshuisvestingsprogramma worden deze onderwerpen verder ingevuld en uitgewerkt. Door nu al na te denken over bijvoorbeeld monitoring en toetsing, kunnen we straks sneller aan de slag met de uitvoering.