Onze experts aan het woord

Brigit de Jonge: 'Verzamelpunt van alle disciplines'

Ruimtelijke Ordening-jurist vanuit Plan B (Utrecht) 

Als Ruimtelijke Ordening-jurist kijkt Brigit de Jonge naar de procedures die doorlopen moeten worden voordat partijen daadwerkelijk kunnen gaan bouwen. Ze is het 'afvoerputje' van een ontwikkeling, zegt ze zelf gekscherend: alle disciplines komen bij haar samen. "Ik begin met een leeg blad: er is nog niets of er wordt iets gesloopt. Hoe het eindresultaat en de weg ernaar toe eruit ziet weet ik dan nog niet. Maar het werk leidt tot iets waardoor er uiteindelijk gebouwd kan gaan worden."

Brigit de Jonge

De woningbouwopgave in Nederland? "Redelijk shocking." Brigit merkt goed dat Nederland een ‘klein landje’ is, waar ook ruimte voor de natuur moet zijn. "En we willen vergroenen, we willen sociale woningbouw en schonere lucht. Hoe gaan we alle belangen meewegen? Het spanningsveld wordt steeds groter."

Nederland heeft veel regels en procedures, maar die hebben wel toegevoegde waarde

Brigit zou graag een scherp politiek statement zien, om de ambities waar te maken. "Ik zie veel goede ideeën voor bijvoorbeeld vergroening en sociale woningbouw. Maar, als het puntje bij het spreekwoordelijke paaltje komt, wordt het duwen en trekken om de begroting rond te krijgen. De conclusie is dan vaak dat er wordt ingeleverd op de ambities. Als het gaat om de kwaliteit van wonen, dan moet daar ook voor gezorgd worden: trek er als gemeente dan ook geld voor uit. Duurzame aspecten zijn echt pluspunten voor een wijk."

Dat Nederland veel regels en procedures heeft, weet Brigit als jurist als geen ander. "De regels en procedures hebben toegevoegde waarde. En door het bouwbesluit bouwen we niet iets dat elk moment kan instorten en sluiten we nieuwe woningen niet meer zomaar op gas aan. Verder hebben we regels om te voorkomen dat we voor leegstand bouwen in de toekomst." Met al haar kennis kan Brigit vanuit TEMPO goed advies geven om de procedures die bij een woningbouwontwikkeling komen kijken snel te kunnen doorlopen.

Lees ook meer over de andere experts van het netwerk. Ga (terug) naar de overzichtspagina met alle experts of klik door.

De volgende Tempo-expert

Tempo aanvragen