Samen buiten wonen alsof je op vakantie bent

Nederland staat voor een aantal extreme uitdagingen: 1. Zorgen voor passende woonvormen voor de al maar groeiende groep senioren, 2. vereenzaming tegengaan; 3. de zorg ontlasten. Op het platteland is er sprake van snel toenemende leegstand, de uitstoot van CO2 en stikstof moet drastisch verminderen én we willen snel manieren vinden om de biodiversiteit te vergroten.

samen buiten wonen alsof je op vakantie bent



De kleinlandgoedmakers vat deze koeien bij de horens: wij ontzorgen grondeigenaren (zoals stoppende boeren) én toekomstige bewoners door vrijkomende landelijke bebouwing om te vormen tot duurzame en sociale woonerven voor met name vitale 50-plussers.

Gezond, gezamenlijk en zinvol wonen



Wonen in een project van de kleinlandgoedmakers is leven in een moderne, compacte gelijkvloers bruikbare woning met een privébuitenruimte en vrij uitzicht. Naast de privacy van de eigen woning is er een inspirerend aanbod van gemeenschappelijke ruimtes voor werken, koken, eten, zitten, creëren, wassen en tuinieren. De kleinlandgoederen nodigen uit tot gezond eten uit eigen tuin en bewegen met de dagelijkse boodschappen op maximaal 10 minuten fietsafstand. Maar ook met bijvoorbeeld een fitnessruimte, natuurzwemvijver en wandel- en fietsgelegenheden in de natuur eromheen. Tenslotte stimuleren we het maatschappelijk én economisch actief blijven door (vrijwilligers)werk tot op hoge leeftijd. Zo blijven bewoners bij de kleinlandgoederen lang vitaal en van waarde voor hun omgeving.

Nu bijdragen aan een duurzamere wereld voor onze kinderen



De duurzamere inrichting van onze samenleving doen we al niet meer alleen voor onze kinderen maar ook omdat we nú de gevolgen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies al kunnen waarnemen. De projecten van de kleinlandgoedmakers zijn daarom niet alleen gevestigd op locaties in landschappen met hoge recreatieve waarde maar dragen zelf ook aan die ecologische waarde bij met goed doordachte tuin- en landschapsontwerpen. We doen dat samen met overheden, ecologische experts en natuurorganisaties.



Die woningen kunnen deels verbouwde boerderijen zijn maar ook (vervangende) nieuwbouw. Ze worden gemaakt van duurzame materialen met een positieve CO² balans (zoals kruislaags verlijmd hout) en zijn zó energieleverend dat ook de batterij van de elektrische auto ermee is op te laden.

Thuis op een unieke karakteristieke plek



De woonerven van de kleinlandgoedmakers zijn stuk voor stuk unieke ontwerpen met een herkenbare identiteit die bijdraagt aan het thuisgevoel. Het zijn projecten die een dialoog aangaan met de karakteristieken van het landschap en de oorspronkelijke bebouwing. Ze slaan daarmee een eigentijdse brug tussen verleden, heden en toekomst.



De kleinlandgoedmakers werkt als multilokale organisatie in nauwe samenwerking met plaatselijke erfeigenaren, overheid, natuurorganisaties, maak-partners en toekomstige bewoners. We doen dit op eigen rekening en risico óf in samenwerking met de grondeigenaar. Na realisatie worden de projecten voor beheer overgedragen aan de bewoners, die in een vereniging van eigenaren / huurders zijn georganiseerd. De kleinlandgoedmakers hebben de ambitie om de toonaangevende specialist voor herbestemming van landelijke locaties te worden.



De kleinlandgoedmakers is een initiatief van ontwikkelend architect Jan Dittmar en bestaat uit een kerngroep van 4 pioniers en een inner circle van adviseurs. Recent hebben we ex-minister Jacqueline Cramer verwelkomd in het comité van aanbeveling.



Kijk voor meer informatie op www.kleinlandgoedmakers.nl. Of neem contact op met Jan Dittmar (E: jan@kleinlandgoedmakers.nl / M: 06-14735840).